Cognac is een wijndistillaat afkomstig uit de Cognacregio.
Alleen wijn gemaakt van witte druiven, mag de naam Cognac dragen.
Deze moet tweemaal zijn gedistilleerd in een speciale ketel.
Het distillaat moet vervolgens minstens tweeënhalf jaar in houten vaten rijpen en tenminste 40% alcohol bevatten. Alleen als aan al deze voorwaarden is voldaan, spreken we van Cognac.
Cognacsoorten zijn meestal te onderscheiden door rijpingstijd of
leeftijd van de cognac:
- V.S. ***, Very Special of Very Superior:
De jongste Cognac in de fles moet minimaal tweeënhalf jaar oud zijn.
Het is wel toegestaan oudere Cognacs toe te voegen.
- V.S.O.P. Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale:
De jongste Cognac in de fles is minimaal vierenhalf jaar oud.
- X.O. Extra Old, Extra, X.O, Napoléon, Hors d’Age of Ancestrale:
De jongste Cognac van de mengeling is tenminste zes jaar oud.
Het glas waarin cognac gedronken wordt is heel belangrijk. Er zijn veel verschillende vormen cognac glazen: